
Prima expozitie de fotografie contemporna Africa de Sud – Romania
28/11/2016
CONSILIERE GRATUITA PENTRU FILMAREA NUNTII
19/12/2016Apatitii in Presa Victor Ghinea – Touche cu fotografia contemporana
Astazi „ne laudam” cu o alta aparitie in presa, de data aceasta in calitate de fotograf, fotograf in cadrul evenimentului organizat de Centru de Fotografie Contemporana din Iasi, in cadrul expozitiei de fotografie contemporana din Africa de sud si Romania.
[seperator style=”margin-top:17px”]
Apatitii in Presa Victor Ghinea
Touche cu fotografia contemporana
Astazi „ne laudam” cu o alta aparitie in presa, de data aceasta in calitate de fotograf, fotograf in cadrul evenimentului organizat de Centru de Fotografie Contemporana din Iasi, in cadrul expozitiei de fotografie contemporana din Africa de sud si Romania. Despre acest eveniment, am discutat recent pe blogul nostru aici: Prima expozitie de fotografie contemporna Africa de Sud – Romania.

Redactor Dalia-Rusu-Persic
Zilele astea. mai exact pe data de 07/12/2016, am avut deosebita placere sa constatam ca o parte dintre fotografiile realizate cu prilejul lansarii acestei expozitii organizate de Centru de Fotografie Contemporana din Iasi, au fost preluate, cu aprobarea noastra, de catre publicatia Alt Iasi pe website-ul: www.altiasi.ro, un articol scris de catre Dalia Rusu-Persic, cu titlul Touche cu Fotografia Contemporana.
In acest articol de presa ve-ti gasi atat fotografii din portofoliul nostru, dar si fotografii realizate de alti colegi de-ai mei din cadrul Universitatii Nationale de Arte „George Enescu” Iasi. V-am spus ca “ne-am pus cu burta pe carte” și am învățat pentru admiterea în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte – George Enescu – Iași, secțiunea Foto-Video. ??? Da, ne-an laudat deaja despre asta ;-P pe blogul nostru, in acest articol de aici: Prima zi de facultate, prima zi de student.
Touche cu fotografia contemporana
Fotografia! Cunoastem cu totii sensurile cuvantului, dar, mai curand asociem persoanele care sunt prezente in viata cotidiana a fiecaruia, ce au ca meserie sau pasiune fotografia. De la portretele actuale de tip „selfie”, la cele ce surprind sau sunt regizate a surprinde momente placute din viata fiecaruia. Azi am cunoscut o altfel de lume a fotografiei, o lume reala, neregizata, in care se succed procese si transformari sociale, in care identitatea rasiala, de clasa, de gen stau sub critica vizualului, iar „inconstientul optic” (acceptiune oferita de Walter Benjamin) se propaga subiectiv in perceptia fiecaruia dintre noi, cei care am asistat la aceasta derulare de imagini, ce a oferit stari si trairi contrare, dar atat de innobilate spiritual, la vizualizarea fiecarei lucrari selectate.
Sigur ca fundamentul teoretic, in primul rand social, dar si estetic a fost perceput, de mine cel putin, ca un realism crud al unor lumi paralele: Romania si Africa, in jurul anilor 90 si douazeci de ani dupa, in care transformarile „violente ale regimului politic in tranzitia de la socialism la o forma primara de capitalism salbatic” (extras din prezentarea expozitiei) din Romania, în paralel cu sfarsitul Apartheid-ului cu începutul constructiei sociale a unei „noi” Africi de Sud.
Ambele expozitii sunt focalizate asupra politicilor memoriei: daca la Borderline Art Space impactul este major prin intermediul reprezentarii vizuale a unei panorame la limitele unei istorii recente a violentei, cu aplecare spre precaritatea sociala, la Galeria apARTe asistam la o reproducere fotografica a unor viziuni comune asupra vietii cotidiene, o investigare a transformarilor sociale recente din cele doua spatii geopolitice.
Cititi continuarea acestui articol pe pagina: http://www.altiasi.ro/expozitie/touche-cu-fotografia-contemporana