Planificarea detaliata pentru nunta

Hristos Invie permanent in sufletele care cred
Hristos Invie permanent in sufletele care cred in El
16/04/2017
videograful de nunta perfect
Cele mai bune sfaturi pentru a gasi videograful de nunta perfect
18/05/2017
Hristos Invie permanent in sufletele care cred
Hristos Invie permanent in sufletele care cred in El
16/04/2017
videograful de nunta perfect
Cele mai bune sfaturi pentru a gasi videograful de nunta perfect
18/05/2017

Planificarile Detaliate Pentru Nunta

Pentru ca în articolul precedent am discutat despre ce ai de facut, dacă planificarile pentru nuntă ajung să te copleșească, astăzi vom discuta și vom încerca să vă oferim un plan de nuntă, astfel încât să nu ajungeți să vă regăsiți în acastă postură. Astfel pentru vă veni în ajutor, am alcătuit o structură etapizată, destul de simplificată, un plan al nunții , o desfășurare pe o perioada de un an înaintea așteptatului evenimentului.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Planificarile Detaliate Pentru Nunta

Pentru ca în articolul precedent am discutat despre ce ai de facut, dacă planificarile pentru nuntă ajung să te copleșească, astăzi vom discuta și vom încerca să vă oferim un plan de nuntă, astfel încât să nu ajungeți să vă regăsiți în acastă postură. Astfel pentru vă veni în ajutor, am alcătuit o structură etapizată, destul de simplificată, un plan al nunții , o desfășurare pe o perioada de un an înaintea așteptatului evenimentului. Citiți detalierea pașilor, aceste sugestii vin din experiența noastră ca videografi de nuntă, experiență acumulată în ani de activitate, ani în care am avut ocazia să vedem sute de nunți, dar și câteva sfaturi pe care sperăm să le considerați utile din cartea ”Codul bunelor maniere astazi” scrisa de Aurelia Marinescu.


Despre Planificareile pentru nuntă am mai discutat de nenumărate ori pe blogul nostru ( Un exemplu de articol gasiți aici; 10 sfaturi practice pentru a avea o nunta perfecta ). Astăzi vom discuta despre planificările de nuntă mai în detaliu, de la logodnă pâna la ziua nunții.


Cu cel puțin un an jumatate înainte

 

  • Anunțați logodna voastră;
  • Agenda de planificare. Cumpărați o agenda (calendar) în care veți nota toate lucrurile importante legate de nuntă;
  • Informți-vă. Consultați cât mai multe surse de informare înainte  începeți orice pregătire pentru marele eveniment. participați la târguri și expoziții de nunți, dacă este posibil.
  • Fixați data. Cele mai multe nunti au nevoie de cel putin un an de planificare a nuntii, datorită detaliilor excesive, care sunt implicate. Acordați-va suficient timp pentru a organiza evenimentul. În caz contrar, veți fi extrem de stresați și e posibil sa nu găsiți cele mai bune prețuri la diversele servicii necesare. Faceți publică intenția voastră de căsătorie, aducând la cunoștință astfel și data evenimentului, ( puteți să vă folosiți de social media, facebook este foarte utilizat în ziua de astăzi), astfel invitații nu vor fi „surprinși” și luați pe nepregătite când vor primi invitațiile pentru nuntă;
  • Alegeți nașii. Stabiliți cine vor fi perechile de nași (părinții spirituali), Discutați cu ei, de cele mai multe ori aceștia sunt greu de găsit, mai ales din cauza climatului economic din zilele noastre…

 


Cu cel puțin un an înainte


  • Alegeți biserica. Faceți o rezervare la biserica unde doriți sa va cununați și contactați preotul pentru a vedea dacă, și în ce interval orar, este disponibil. În unele zone exista obiceiul de a alege biserica de care aparține mireasa, însă aceasta este doar o opțiune. De obicei mirii aleg preotul care le va oficia căsătoria în funcție de relația sufletească pe care aceștia o au cu el.
  • Alegeți locația/restaurantul/firma de catering. Rezervați localul penru nuntă și ocupați-vă de conținutul meniului. Acum trebuie alese felurile principale de mâncare, iar pentru amanunte și eventuale modificări rezervați-va o zi cu 3 luni înainte de nuntă. În cazul în care nunta se va desfășura în aer liber, angajați o firma de catering.
  • Gândiți-vă la stilul nunții.  Ca să vă puteți orienta mai ușor și să aflați ce fel de nuntă doriți, decideți asupra temei și schemei de culori. Tema va da tonul aspectului general și ambianța evenimentului. Acestea sunt la fel de importante ca și evenimentul în sine. Despre stilul de nunta am mai discutat și aici: Test – Ce stil de nunta ți se potrivește pentru nunta ta!
  • Stabiliți bugetul. Bugetul este probabil cel mai important aspect al nuntii. Alcătuit din economiile voastre și poate ceva ajutor de la membrii familiei, bugetul trebuie stabilit în mod realist. Asigurați-va că puteți conta pe suma adunată și încercați să evitați împrumuturi foarte mari. E mai bine sa așteptați până veți avea suma cu care veți fi siguri că va puteți permite să plătiți nunta.
  • Alegeti un Videograf / Fotograf. După ce ați văzut un album cu fotografii realizate chiar de el, Despre acest aspect am mai discutat în cadrul blogului nostru de nuntă aici : Cum să-ți alegi fotograful de nuntă. Contractați un cameraman tot pe baza unui Portofoliu de Videograf Nunta. Nu uitați că trebuie să optați pentru calitate. Ei sunt cei ce vă vor făuri amintirile, munca lor va fi dovada si reamintirea de peste ani…;
  • Formația de nuntă sau DJ ( puteți să consultați și lista noastră de parteneri,  Formații de muzica, D.J. de evenimente, săli de ceremonii pe care-i recomandăm din suflet. Vezi lista aici: Parteneri Evenimente recomandați de Victorghinea.ro ). Este indicat sa-i alegeți din timp pe cei care se vor ocupa de muzică. Cu cinci luni înainte de nunta e un moment potrivit pentru asta deoarece pana în acest punct ați studiat piața muzicală și ați decis între lăutari, formație muzicala, artiști consacrați sau DJ-i pricepuți. Acum puteți face liniștiți rezervările și puteți avea încredere că vor fi disponibili la data aleasa de dumneavoastră.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu cel putin 6 luni inainte


  • Alegeți firma de amenajări/agenția de nunți. Încearcă sa fii organizat(ă) și să îi oferi toate informațiile necesare pentru a-și face datoria. Fii punctual(ă) și păstrează-ți promisiunile. Organizatorii de nunți, fiind specializați în acest domeniu cu siguranță știu cum să facă față tuturor împrejurărilor întâlnite de mire și mireasa. Organizatorii de nunți se ocupă în fiecare zi cu așa ceva și prin urmare ei știu foarte bine ce merită făcut și ce trebuie lăsat deoparte.
  • Întâlnirea cu preotul. Discutați cu preotul care va oficia ceremonia religioasa și fixați împreuna ora evenimentului.
  • Plătiți avansul pentru locație. Atunci când plătiți avansul, cereți numaidecât o confirmare în scris a avansului. Este precaut să aveți în scris și cu stampila restaurantului condițiile lor, să nu aveți neplăcuta surpriză că trebuie să plătiți ceva în plus înaintea nunții.
  • Căutați rochia de mireasa. Rochia de mireasă și costumul mirelui trebuie sa se potrivească cu decorul deja stabilit. Probați, examinați materialele și faceți-vă o idee despre modelul sau stilul care doriți să vă reprezinte. Este bine să țineți cont de tematica aleasă pentru a evita nepotriviri cu stilul nuntii.
  • Împreună cu Domnișoarele de onoare  și Cavalerii de Onoare alegeți ținutele și contactați o casa de moda sau un atelier de croitorie pentru realizarea lor (dacă este cazul).
  • Luna de Miere. alegeți destinația pentru luna de miere și începeți demersurile pentru obținerea vizei, dacă este cazul;
  • Rezervarea biletelor pentru luna de miere. Alegeți locul unde vă veți petrece luna de miere și faceți rezervările. E important să vă ocupați din timp de asta deoarece nu va fi ulterior o bătaie de cap și, cine știe, poate obțineți reduceri considerabile sau beneficiați de oferte speciale.
  • Petrecerea burlacilor / burlăcițelor. Stabiliți detaliile pentru petrecerea burlacilor, în mod normal de asta se ocupă Cavalerii și Domnișoarele de onoare, dar trebuie și ei un pic coordonați 🙂  (dacă este cazul).
  • Faceți o prima listă de invitați. Gândiți-va la toți cei pe care-i doriți alături de voi la marele eveniment și schițați o listă cu invitați. Puteți apela la ajutorul familiei sau a unor prieteni buni pentru ca această listă sa fie cât mai completă și să vă asigurați că nu omiteți prea multe persoane.


Planificarea detaliata pentru nunta

 


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu cel putin 4 luni inainte


  • Începeți tratamentul de înfrumusețare. Răsfățați-vă cu masaje pentru tonifierea mușchilor și a pielii, contactați un salon de înfrumusețare pentru a vă alege coafura, manichiura și pedichiura pentru ziua nuntii.
  • Cumpărati celelalte accesorii necesare nuntii: verighetele, pantofii de mireasa, pantofii mirelui, cămașa, cravata sau lavaliera, vesta, lenjeria de corp;
    – începeți  purtați pantofii de mireasă pentru a  acomoda cu noua încălțăminte din timp;
    – finalizați lista de invitați și consultați cât mai multe oferte de invitații de nuntă;
    – întâlniți-va cu Formația de muzică pentru a pune la punct detaliile din punct de vedere muzical: melodiile voastre preferate, alegerea pieselor care vor acompania intrarea voastră în sala de recepție ( dacă nu doriți  folosiți clasicele marșuri nupțiale), piesa pe care veți dansa voi sau piesa care va anunță tortul miresei.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu 3 luni inainte


  • Inca o proba pentru rochia de mireasa. Mireasa face inca o proba a rochiei; de preferat este ca mireasa sa fiti insotita de cineva care sa poata repera orice posibil defect. Nu trebuie sa va grabiti. Cercetati cu atentie rochia.
  • Cumparati pantofii, manusile, ciorapii, lenjeria. Cumparati celelalte accesorii necesare nuntii: verighetele, bijuteriile miresei, manusi (daca este cazul), pantofii de mireasa, pantofii mirelui, lenjeria de corp.
  • Comandati marturiile si pungile pentru cadouri. Daca vreti sa oferiti mici cadouri invitatilor, prin care sa le multumiti pentru participare, cumparati-le din timp. Oricum, oferta de cadouri personalizate e foarte generoasa.
  • Hotarati meniul, bauturile si tortul. Nu e o sarcina grea. Cu siguranta ati degustat deja din felurile principale, asa ca acum puteti sa luati o decizie. Rasfatati-va cu mostrele de tort de la cofetarie si alegeti unul dintre sortimentele dulci.
  • Alegeti invitatiile si textele. Trebuie sa gasiti o solutie eleganta pentru aspectul invitatiilor de nunta. Astfel se pot evita cele doua turturele pe o crenguta, care, trebuie sa recunoastem, sunt de un bun gust indoielnic. Textul este si el un aspect important deoarece reprezinta continutul informativ al invitatiei. Fie ca optati pentru un text cu umor sau unul clasic, recomandarea noastra este sa gasiti o solutie cat mai simpla si eficienta de a comunica data, locul si ora la care va avea loc evenimentul. Nu uitati sa includeti si un numar de telefon la care invitatii pot sa-si confirme participarea!
  • comandati sau realizati dumneavoastra invitatiile de nunta si cardurile de confirmare;
    intalniti-va cu decoratorul pentru a pune la punct detaliile;
    cumparati accesoriile pentru decor: panglici, voal, tul, materiale, daca nu ati apelat la un decorator;
    consultati ofertele de la laboratoarele de cofetarie, degustati cat mai multe feluri de torturi si alegeti in cunostinta de cauza;
    – cumparati sau comandati micile cadouri pe care doriti sa le dati invitatilor la nunta ca semn de multumire (lumanari inscriptionate cu numele vostru, saculeti cu bomboane, mini-torturi personalizate etc…);
    – incepeti sa frecventati un solar pentru a da culoare tenului dumneavoastra (daca este cazul).


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu 2 luni inainte


  • Alegeti verighetele. Cumparati si inscriptionati verighetele in aceasta perioada (inscriptionarea tine de gustul fiecaruia si este o alegere personala). Ziua in care mergeti impreuna sa alegeti verighetele se poate transforma intr-o amintire frumoasa peste ani, asa ca va sfatuim sa faceti din ea pe cat posibil o mica sarbatoare. Alegeti-le cu grija si nu uitati ca le veti purta tot restul vietii. Pentru a rezista anilor si unui numar considerabil de factori externi, verighetele trebuie sa fie alcatuite dintr-un metal rezistent (aur alb sau galben, platina, paladium, titan, etc.), ce nu se zgarie sau nu se deterioreaza usor. In plus, verighetele trebuie sa intre in armonie cu restul bijuteriilor pe care le purtati in mod obisnuit. Daca viitoarea mireasa poarta deja pe deget un inel de logodna, e important ca materialul din care e facuta verigheta sa se potriveasca cu acesta si impreuna sa-i infrumuseteze si sa-i puna in valoare mana.
  • Daca luna de miere este in afara granitelor verificati valabilitatea buletinelor/pasapoartelor. Mai mult, interesati-va de documentatia necesara, in cazul in care alegeti o destinatie in afara granitelor Europei.  Atentie!!! Trebuie să aveți grija, să vă informați la Starea Civila, Cartea de indentitate a miresei se va anula de regulă în momentul depunerii dosarului în vederea căsătoriei la starea civila și astfel vă veți trezi în imposibilitatea de a nu mai putea pleca. Procedura normală este să vă faceți actele după căsătorie, dar eliberarea lor poate dura și cateva săptamani. 
  • Fixati o programare la coafor si machiaj pentru proba. La coafor viitoarele mirese pot fi insotite de prietene sau rude, persoane in care au deplina incredere, a caror parere sa fie sincera si deschisa.
  • Trimite-ti invitatiile in strainatate.
  • impartiti invitatiile si cardurile de confirmare;
    – rezervati o zi pentru proba coafurii si a machiajului la salonul de infrumusetare;
    – stabiliti detaliile cu hair-stylistul si make-up artistul: coafura si machiajul vor fi realizate la salon sau la dumneavoastra acasa (depinde de disponibilitatea acestora);
    – faceti ultimele probe in cazul in care rochia de mireasa sau costumul de mire le-ati comandat la o casa de moda sau la un salon de croitorie.


Planificarea detaliata pentru nunta


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu 1 luna inainte


  • Incercati rochia de mireasa cu toate accesoriile. Astfel va veti da seama ce lipseste sau daca accesoriile se potrivesc foarte bine cu aspectul general.
  • Continuati tratamentul pentru fata si corp.
  • Pregatiti tinutele domnisoarelor de onoare. Se cumpara sau se realizeaza rochia pentru petrecerea de dupa nunta, precum si rochiile domnisoarelor de onoare asortate cu rochia de mireasa si tema nuntii.
  • Oferiti invitatiile. Invitatiile vor fi distribuite cu cel putin 3-4 saptamani inainte de nunta. Este obligatoriu ca persoana care primeste o invitatie sa raspunda, sa multumeasca si sa precizeze daca poate veni sau nu.
  • intalniti-va cu fotograful pentru a stabili ultimele detalii: numarul aproximativ de poze, eventualele cadre pe care le doriti etc… si fixarea orei pentru ziua nuntii;
    – programati-va la Starea Civila si intocmiti documentele oficiale de care aveti nevoie;
    – intalniti-va cu decoratorul pentru a pune la punct ultimile detalii;
    – stabiliti meniul de nunta.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu 3 saptamani inainte


  • Alegeti buchetul de mireasa. Alcatuiti buchetul miresei, al nasei si al domnisoarei de onoare, florile invitatilor florile pentru decorarea bisericii si a localului. Avem cateva exemple pentru voi.
  • Aflati care sunt actele necesare. Incepeti sa procurati actele necesare atat pentru cununia religioasa, cat si pentru cea civila. Pregatiti certificatul prenuptial, analize, adeverinta de la medicul de familie, timbru judiciar, copii dupa buletine si certificate de nastere, etc.)
  • – contactati telefonic toti invitatii care nu si-au confirmat prezenta, astfel incat sa stiti exact numarul total de oaspeti;
    – gasiti solutii pentru invitatii veniti de departe: rezervati camere la hotel sau repartizati-i la rude si prieteni, in functie de posibilitati;
    – comandati cardurile de asezare a invitatilor la mese;
    – dati listele cu invitati la 2 rude, una din partea mirelui si alta din partea miresei care vor avea rolul de gazde. Aceste gazde trebuie sa conduca oaspetii la locurile lor in sala de nunta.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu 15 zile inainte


  • Cereti confirmarea invitatilor. Contactati telefonic toti invitatii care nu si-au confirmat prezenta, astfel incat sa stiti exact numarul total de oaspeti.
  • Alcatuiti schita salii cu aranjarea invitatilor la mese. Aranjarea invitatilor poarta denumirea de ”oglinda mesei de nunta” si este un pas ce nu poate fi neglijat in organizarea evenimentului. Ganditi-va bine inainte de a stabili locul invitatilor, ca sa nu jigniti pe nimeni. Odata ce ati hotarat unde sta fiecare trebuie sa stabliti cu ajutorul coordonatorului de nunta modalitatea de a afisa planul mesei la intrarea in restaurant, astfel incat invitatii sa isi gaseasca usor locurile.
  • Cumparati pernita pentru verighete. Daca nu ati ales pernita impreuna cu consilierii de nunta pana in acest moment e timpul sa o faceti.
  • Important! Abia acum faceti testele si examenele medicale deoarece valabilitatea lor este de 10 zile!
    – vopsiti-va parul, acasa sau la coafor, pentru ultima oara inainte de nunta, pentru a-i accentua nuanta;
    – faceti o ultima proba de machiaj si coafura impreuna cu stilistii dumneavoastra;
    – probati rochia de mireasa, costumul de mire, pantofii etc…


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu 10 zile inainte


  • Ultima proba a rochiei cu accesorii, machiaj si coafura. Intalniti-va cu hair-stilist-ul si make-up-artistul pentru o ultima proba inainte de ziua nuntii. La aceasta proba veti imbraca si rochia de mireasa si veti pune si accesoriile pentru a avea o imagine completa a infatisarii finale.
  • Faceti cateva plimbari prin casa cu noii pantofi. Incepeti sa purtati prin casa pantofii de mire si mireasa pentru a va acomoda cu noua incaltaminte din timp.
  • Comunicati restaurantului/firmei de catering numarul exact de persoane. Telefonati la restaurant si anuntati numarul de persoane pe care il asteptati. E important sa faceti asta pentru a va asigura ca exista mancare din belsug sau, in alt caz, ca nu se va face risipa.
  • Certificatul nuptial – faceti o programare la primarie cu 7 zile inainte.
  • Organizati petrecerea burlacilor si a burlacitelor. Bucurati-va de petrecerea burlacitelor, dupa atata planificare, putina distractie o sa va faca bine. Veti fi mai relaxata si zambitoare.
  • Programare la coafor pentru tuns sau vopsit. Vopsiti-va parul la coafor, pentru ultima oara inainte de nunta, pentru a-i accentua nuanta.
  • Pregatiti valizele pentru luna de miere. Incepeti sa impachetati lucrurile pentru luna de miere de pe acum.
  • Contactati furnizorii pentru o ultima verificare. Verificati telefonic daca toti cei care sunt implicati in realizarea evenimentului pot respecta termenele si daca totul decurge conform planului.
  • verificati telefonic daca toti cei care sunt implicati in realizarea evenimentului pot respecta termenele si daca totul decurge conform planului;
    – incepeti sa impachetati pentru luna de miere;
    – ridicati de la Agentia de turism biletele pentru voiajul de nunta.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu 2 – 3 zile inainte


  • Manichiura, pedichiura, depliat. Maini, piele si picioare catifelate sunt necesare ca o mireasa sa se simta frumoasa si in largul ei.
  • Inmanati verighetele unuia dintre nasi sau maestrului de ceremonii.
  • Verificati rochia de mireasa si accesoriile. Mai faceti o ultima verificare a rochiei de mireasa si pregatiti toate accesoriile. E bine sa le aveti la indemana si sa nu va ingrijorati tocmai in ziua nuntii ca nu gasiti lucrurile de care aveti nevoie.
  • Verificati costumul mirelui si accesoriile. La fel cum ati procedat cu rochia miresei trebuie sa verificati si costumul mirelui, sa indreptati eventualele cute sau sa intariti la nevoie nasturi. Pregatiti cat mai la indemana accesoriile.
  • mergeti la cosmetica pentru manichiura, pedichiura, depilare si pensarea sprancenelor;
    – faceti gimnastica cat mai multa si supuneti-va unor masaje de relaxare.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Cu o zi inainte


  • Confirmati programarile la coafor, machiaj, fotograf, cameraman, limuzina, maestru de ceremonii.
  • Verificati aranjarea la mese si decoratiunile.
  • Ultimele pregatiri. Treceti in revista ultimsele detalii si dati importanta si celor care la o prima privire nu par importante. Pregatiti si inmanati unei prietene o pereche de dresuri si o pereche de pantofi comozi, asigurati-va ca veti avea la indemana cativa plasturi, ace de gamalie si ace de siguranta, batistute de hartie sau medicamente. Pe scurt, trebuie sa fiti pregatita sa intampinati orice disconfort care ar putea sa va strice ziua cea mare.
  • Bucurati-va de un masaj de relaxare. Mergeti la cosmetica si ocupati-va de manichiura, pedichiura, depilare, faceti gimnastica si bucurati-va de masaje relaxante.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Alte Sfaturi Utile


  • Invatati de la altii. Ca sa fiti siguri de reusita, acceptati cu cateva luni inainte, daca este posibil, invitatia la o alta nunta. Fiti atenti si retineti tot ce v-a placut si ce nu.
  • Pastrati o legatura stransa cu coordonatorii nuntii dumneavoastra si ascultati recomandarile lor. E normal sa nu aveti experienta in acest domeniu – si a invata de la altii este extrem de eficient.


[seperator style=”margin-top:17px”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *